Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

Az M1-es autópályán közlekedők két szakaszon készüljenek forgalomterelésre. A bicskei csomópont és a Zsámbéki pihenőhely között, valamint a biatorbágyi szakaszon, az M0-s autóút és a Sasfészek-tó pihenőhely között sávelhúzással biztosított mindkét irányban a két-két forgalmi sáv. Fontos, hogy Budapest felé a 16-os km-nél átépítették a terelést. Néhány száz méterrel hamarabb kell átsorolni a külső sávba, ha ki akarnak hajtani az M0-s autóút déli szakaszára, az M5-ös autópálya felé! Aki ezt elvéti, az a következő, törökbálinti kijáratnál tudja elhagyni az M1-est.

- A biatorbágyi felhajtó még zárva van, ott továbbra sem lehet az M1-esre felhajtani Budapest felé. 

 

Az M3-as autópályán,

- Kerekharasztnál, Nyíregyháza felé a 42-es km-nél hídjavítás miatt sávelhúzással két szűk sávon halad a forgalom.  

- Polgár térségében, hídfenntartási munkákat végeznek. Vásárosnamény felé a 166-os és a 168-as km között a külső sávot elkerítették a forgalom elől, csak a belső sáv járható.

- Hajdúnánás térségében, a 200-as km közelében egy híd dilatációs szerkezetét javítják. Mindkét oldalon lezárták a belső sávot. 

 

Az M5-ös autópályán,

- a meteorológiai mérőállomásokat ellenőrzik, ezért a Röszke felé vezető oldalon, Ócsa és az Inárcs közötti, valamint Újhartyán és a Kecskemét-dél csomópont közötti szakaszon, reggel 7-től, délután 2-ig a külső sáv szakaszos zárása mellett dolgoznak. Budapest felé Kecskemét és az M0-s között, 9 órától délig az aktuális munkaterült mellett a belsőbe terelik a forgalmat.

- Budapest felé, Örkény és az Újhartyán közti szakaszon hídmosás és műtárgy takarítás miatt a belső sávot zárják le. Reggel 8 és délután 4 között a 46-os és a 40-es km szelvények között a külső sávba terelik a járműveket.

- Kecskemét térségében hídjavítás miatt a 84-es és a 86-os km között mindkét oldalon a belső sávot lezárták, sávelhúzással biztosított mindkét oldalon a 2-2 forgalmi sáv.

  (Forrás: A-WAY ITE Autópálya Zrt.)

 

Az M6-os autópályán, Hímesháza térségében aszfaltoznak. A 182-es km és a 183-as km között Pécs felé csak a külső sáv járható. 

  (Forrás: Mecsek Autópálya Üzemeltető Zrt.)

 

Az M7-es autópályán Balatonlelle térségében, a 139-es és a 140-es km között padkarendezés miatt a külső sávot lezárták.

 

Az M30-as autópályán az M3-as autópálya felé vezető oldalon, a 13-as és a 11-es km között burkolatjavítás miatt a külső sávot lezárták.

 

Az M0-s autóút déli szakaszán, az M5-ös autópálya felé a 13-as km-nél található egy rövid szakasz, amely továbbra is kétsávos, másutt irányonként 3 forgalmi sávon lehet közlekedni.

Fontos tudni, hogy az M1-es autópálya felé tartó kamionosok a Hárosi Duna-hídon csak a külső sávot használhatják. Erre táblák és burkolati jelek is felhívják a figyelmet.

 

Az 1-es főúton,

- az M0-s autóút csomópontjánál megváltozott a forgalmi rend. A főúton a Biatorbágy felől érkezők már két sávon tudnak behajtani a körforgalomba: a külső sáv az ipari park felé vezet, a belsőből pedig az M0-s autóútra tudnak felhajtani.

- Herceghalom és Bicske között a 27-es km-nél lezárták a főutat az etyeki kereszteződésnél, mert kerékpáros aluljárót építenek. A forgalmat a párhuzamos alsóbbrendű útra terelik. 

- Almásfüzitőn, a Fő utcán a 75-ös km-nél közműépítési munkák miatt egy sávon, irányonként váltakozva halad a forgalom.

 

A 3-as főúton,

- Forró település előtt, a 218-as km-nél építési munka miatt a fél útpályát lezárták. A forgalmat jelzőlámpa szabályozza. 

- Novajidránynál, a 229-es és a 232-es km között lezárták a főutat az M30-as autópálya építése miatt. A forgalmat a településen keresztül terelik, és egy ideiglenes terelőúton engedik vissza a járműveket a 3-as főútra. 

- Hernádszurdok és Hidasnémeti között az M30 autópálya építése miatt teljes útlezárás van érvényben. A forgalmat terelőútra irányították.  (240-242 km) 

 

A 4-es főúton, Ceglédbercel és Cegléd között az autóbuszöblöket újítják fel. A 61-es és a 63-as km között ideiglenes forgalomkorlátozás mellett dolgoznak, és esetenként jelzőőrök irányítják a forgalmat.

 

A 6-os főúton, Pécsen, a Zsolnay Vilmos és a Rákóczi úton is külső sávzárásra kell számítani a városközpont felé, munkavégzés miatt. (195-197-es km)

 

A 8-as főúton,

- Veszprém és a litéri elágazás között útépítés miatt lezárták a megyeszékhely felé vezető külső sávot, illetve a Budapesti úti csomópont előtt egy rövid szakaszon, egy-egy sávos terelőúton haladnak a járművek. Ugyancsak a város elkerülőjén átépítik az Almádi úti csomópontot, ezért ott nem lehet egyik irányba sem elkanyarodni. A kijelölt terelőút a közeli Ipari parkon, illetve a 73-as főúton keresztül vezet. Csúcsidőszakban torlódások várhatók! 

- Vasszentmihálynál, a 181-es km-nél útépítés miatt a forgalmat a főúttal párhuzamos terelőútra irányítják, ahol irányonként egy-egy sáv járható.

- Rábafüzesnél, a 189-es km-nél csomópontot építenek. A fél útpályát lezárták.

 

A 12-es főúton a Dunakanyarban, Zebegény határában a 17-es km közelében már félszélességben járható, de továbbra is a korábbi viharkárok helyreállításán dolgoznak. A váltakozó irányú forgalmat jelzőlámpa szabályozza. A főút melletti kerékpárút használható.

 

A magyar-szlovák határszakaszon, Komáromnál átadták a nemzetközi személy és teherforgalom számára a 2x1 sávos Monostori Duna-hidat, melynek az egyik oldalán gyalogjárda, a másikon kerékpárút vezet át. A hidat nehéz gépjárművek és munkagépek is használhatják, az érvényben lévő járványügyi szabályozásoknak megfelelően, határellenőrzés mellett. (A 600 méteres Monostori híd a városközpontban lévő Erzsébet hídtól 2,8 kilométerre, míg a meglévő vasúti hídtól 170 méterre épült.)

  (Forrás: NIF Zrt.) 

 

A 25-ös főúton, Borsodnádasd határában fenntartási munkát végeznek. Az 53-as km-nél szeptember végéig a fél útpályát lezárták, jelzőlámpa irányít. 

 

A 26-os főúton, a Bánréve határátkelőhely előtt a 43-as km-nél korábban jelentősen megrongálódott az aszfaltburkolat. Ennek helyreállításáig csak félpályán, irányonként váltakozva halad a forgalom. 

 

A 27-es főúton, a 15-ös km-nél a szendrőládi Bódva-hídon félpályás korlátozás van érvényben, a hídkorlát javítása miatt, jelzőlámpa irányít.

 

A 32-es főúton, Szolnok közelében az M4-es autóúttal kapcsolatos építési munka miatt korlátozásra készüljenek. A 67-es km-nél a főutat lezárták, a forgalmat egy helyben megépített terelőúton vezetik. 

 

A 38-as főúton, Tokajnál a 9-es km-nél lévő Tisza hidat felújítják, ezért azt félszélességben lezárták. A forgalmat jelzőlámpa szabályozza. 

 

A 42-es főúton Püspökladány átkelési szakaszán, az 1-es és az 5-ös km között megszüntetik a nyomvályús szakaszokat. Félpályás lezárásra vagy sávlezárásra készüljenek!

 

A 43-as főúton, Makónál a 29-es km-nél lévő Maros-hidat felújítják. A félpályás lezárásnál munkaidőben jelzőőrök irányítják a forgalmat. 

 

A 44-es főúton,

- Kecskemét és Lakitelek között felújítják a burkolatot. Szakaszos útszűkületre illetve félpályás lezárásra és jelzőőrös irányításra lehet számítani.  (8 – 29 km) 

- A 35-ös és a 37-es km közötti szakaszt építési munka miatt lezárták. A forgalmat a főúttal párhuzamos, újonnan megépített M44-es autóúti szakaszra terelik át, ahol irányonként egy-egy sáv járható.

- Lakiteleknél, a 44-es főút és a Tiszakécskére vezető út csomópontját a 29-es km-nél átépítik, jelzőlámpás csomóponttá alakítják át. A vasúti átjáró közelében a 29-es km-nél, egy 500 méteres szakaszon a főutat lezárták, a forgalmat pedig a Lakitelket délről elkerülő útra irányítják. A terelőutat mindkét irányban sárga táblák jelzik. 

- Békéscsaba elkerülő szakaszán, a 120-as km-nél új csomópontot építenek. A fél útpályát lezárták. Munkaidőben jelzőőrök irányítják a forgalmat. 

 

A 47-es főúton,

- Berettyóújfalu átkelési szakaszán a 35-38-as km között garanciális munkákat végeznek, esetenként a fél útpályát lezárják.

- Mezőberény és Békéscsaba között a 120-as km-nél, valamint a 124-es km-nél is új csomópontot építenek. A munkaterületeknél félpályás korlátozás mellett dolgoznak. 

 

A 48-as főúton, Debrecen és Vámospércs, továbbá Vámospércs és az országhatár között útépítők dolgoznak. Több szakaszon is a fél útpályát lezárták, a forgalmat jelzőlámpa szabályozza.  (3-19 km, 20-30 km)

 

Baján átépítik az 51-es és az 55-ös főút kereszteződését. A körforgalmi csomópont kialakítása miatt mindkét főúton korlátozásra készüljenek! A megváltozott forgalmi rend miatt torlódások lehetnek a környéken.  (51-es főút 160-as km)

 

Solton, az 51-es főút 85-ös km-nél, a körforgalmú csomópont közelében útépítők dolgoznak, esetenként jelzőőrös forgalomirányításra is kell számítani.

 

Az 55-ös főúton, az öttömösi bekötőút és Tataháza között útépítők dolgoznak, helyenként a fél útpályát lezárják.  (41-72-es km)

 

A 61-es főúton,

-Pincehely belterületén, a 43-as km-nél lévő Kapos-hídnál a korábbi súlykorlátozást feloldották, így a teherautóknak már nem kell az M7-es autópálya felé kerülni. A félpályás lezárás és a jelzőlámpás irányítás továbbra is érvényben van. 

- Böhönye térségében, a korábbi villámárvíz megrongálta a burkolatot. A 156-os és a 157-es km között megkezdődött az árok és a padkarendezés, ezért a fél útpályát lezárták. 

 

A 66-os főúton Pécs kivezető szakaszán, az 1-es km-nél aszfaltoznak. 9.00 órától délután fél 3-ig mindkét irányban egy sávot lezárnak a forgalom elől.

 

A 68-as főúton Segesd és Böhönye között helyreállították a korábbi villámárvízben megrongálódott hidat, így ott már akadálytalanul lehet közlekedni. Már csak a nagyatádi elkerülő szakaszt tartják lezárva a 35-ös és 39-es km között, ott a forgalmat a városon keresztül terelik.

 

A 71-es főúton, Keszthely térségében a 116-os km-nél építési munkák miatt a fél útpályát lezárták, jelzőlámpás forgalomirányítás van érvényben.

 

A 75-ös főúton,

- Nova település átkelési szakaszán a Kossuth utcában, valamint a hernyéki bekötőút közötti szakaszon felújítják a burkolatot. Az 50-es és az 52-es km között munkaidőben a fél útpályát lezárják és jelzőőrök irányítják a forgalmat. 

- Sármellék közelében körforgalmúvá építik át a 75-ös és a 76-os főutak csomópontját. Félpályás lezárásra és jelzőőrös irányításra készüljenek! (75-ös főút 8-as km)

- a 64-es km-nél, Lentiben, a Kossuth úton útépítők dolgoznak, félpályás útlezárás mellett.

 

A 76-os főúton,

- Balatonszentgyörgy közelében, a 4-es és a 7-es km között útépítők dolgoznak. A félpályás lezárás miatt a 76-os főúton Keszthely felé, a közeli 71-es főúton pedig Balatonszentgyörgy felé lehet komolyabb torlódásra számítani csúcsidőszakban, ilyenkor érdemes a Hollád-Zalakomár-Sármellék-Alsópáhok útvonalon kerülni. 

- Balatonszentgyörgy és Sármellék között az útépítési munkák miatt útszűkület van érvényben, de alkalmanként a fél útpályát lezárják a 7-es és a 9-es km között.  (A 8-as km-nél a főúttal párhuzamos terelőúton haladhatnak a járművek.) 

- az 57-es km-nél a főútról nem lehet Kispáli felé bekanyarodni. Kerülni a 76-os főút - 74-es főút útvonalon, a Kispáli bekötőúton lehet. 

 

A 82-es főúton,

- a 22-es és 24-es km között csatornáznak, és kerékpárutat építenek, ezért Zirc térségében félpályás korlátozás van érvényben. 

- a Győr-Écs-Nyúl útvonalon közlekedőknek útszűkületre és esetenként jelzőőrös forgalomirányításra kell készülni, mert a 60-as és 73-as km között a Győr és Pannonhalma közötti kerékpárutat építik. 

 

A 83-as főúton Tét átkelési szakaszán, az 52-es km-nél az aknafedlapokat emelik szintbe. Napközben mindkét oldalon útszűkületre és jelzőőrös irányításra lehet számítani. 

 

A 84-es főúton, Sárvár elkerülő szakaszán, a Rába fölötti Nádasdy Ferenc hídon a dilatációs szerkezetet cserélik. A 62-es és a 63-as km között útszűkület, esetenként sávlezárás mellett dolgoznak.  

 

A 85-ös főúton, Csorna belterületén felújítanak egy épületet. A 26-os km-nél útszűkület és időszakosan sávlezárás követel figyelmet. 

 

A 86-os főúton Körmendnél, az 53-as km-nél útépítési munkák miatt a járműveket a főúttal párhuzamos terelőútra irányítják. 

 

A 87-es főutat Kőszeg közelében lezárták, mert felújítják a burkolatot. A 49-es és az 50-es km között a forgalmat a főúttal párhuzamosan kiépített terelőútra irányítják. 

 

A 253-as főúton, Andornaktálya és Mezőkövesd között a 9-es km-nél a Novaji-patak hídját javítják. A fél útpályát lezárták, a forgalmat jelzőlámpa irányítja. 

 

A 446-os főúton, Békéscsabán, a Szarvasi úti felüljárón kerékpárutat építenek. A városból kivezető két forgalmi sávot lezárták, a forgalom így irányonként egy-egy sávon halad. (A gyalogosok a gépjárműforgalom elől elzárt kifelé vezető sávban, kijelölt helyen közlekedhetnek.) (1-es km) 

 

A 610-es főúton Kaposvárott, a 6-os km környezetében csatornáznak, illetve átépítik a víznyelőket. Mindkét oldalon a külső sávot lezárták. 

 

Pest megyében, Isaszegen, a Rákóczi utcai vasúti átjáróban a fél útpályát átépítés miatt lezárták.  (3103-as út)  (11+2703 km) 

A Külső Fóti úton, az M3-as autópályánál a körforgalom feletti hidat lezárták, mert javítják a dilatációs szerkezetet. A járműveket a körforgalmon keresztül terelik el.  (2102-es út)  (6+150 – 7+400 km)

A Káva belterületén a Pilisre vezető összekötőút elején burkolatfelújítási munkákat végeznek.

Forgalomkorlátozásra készüljenek.

Mindkét munka várhatóan október közepéig tart!

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolcon, a Kistokajra vezető út csomópontjában új hidat építenek, emiatt a forgalmat önkormányzati utakra, illetve a 3-as főút átkelési szakaszára terelik.  (3604-es jelű út) 

 

Fejér megyében,

- a Magyar Falu Program keretében megújult a 6211-es jelű Előszállás-Nagykarácsony összekötő út közel 2 km-es szakasza. A felújítás érintette az Előszállás felőli oldalon található hidat is, melyet ismét megnyitottak a forgalom előtt. Egyelőre a szakemberek a híd közepén alakítottak ki egy 3 méter széles sávot, melyen a forgalom a korábban is érvényes áthaladási elsőbbség szabályozása mellett, váltakozó irányban áthaladhat. A hídon még folyamatban lévő befejező munkák elvégzése után, szeptember végétől a híd teljes szélességben használható lesz. Mivel a kocsipálya eredeti szélessége a felújítás után továbbra is 4,8 méter lesz, ezért az áthaladási elsőbbség szabályozása továbbra is érvényben marad.

- Pusztaszabolcson, az Iváncsára vezető Sport utca egy szakaszát burkolatcsere miatt lezárták. Kerülni Adony felé lehet.  (6205-ös jelű út)  (12-13 km)

 

Somogy megyében a Baté és Igal közötti úton, a Büssü település melletti Hársasberki-patak hídján súlykorlátozást és félpályás korlátozást vezettek be. Így az 5 tonnánál nehezebb gépjárművek, vontatók, mezőgazdasági vontatók és lassú járművek nem hajthatnak át a hídon. A Büssü és Igal közötti híd környezetében pedig legfeljebb csak 40-nel szabad haladni. A súlykorlátozás a menetrend szerint közlekedő autóbuszokra nem vonatkozik.  (13-as km)  (6503-as jelű út) 

 

A balatoni komp Szántódrévből 6.40 perctől 20 óráig jár, Tihanyrévből pedig 7 órától 20.20 percig szállítja a járműveket, 40 percenként. (A menetrendben legközelebb október 4-én lesz változás.)

  (Forrás: Balatoni Hajózási Zrt.)

 

A folyami kompok általában napkeltétől napnyugtáig közlekednek, óránként.

 

Üzemszünet miatt nem jár a komp Visegrád és Nagymaros között kedden 14 óráig. A szobi komphoz buszjárat indul a gyalogos utasok részére.

 

A Tisza középső szakaszán Vezseny és Tiszaföldvár között a kompjárat határozatlan ideig szünetel.

 

A Szamoson, az alacsony vízállás miatt bizonytalan ideig szünetel a kompközlekedés Szamossályi és Porcsalma között.

 

Határinformációk / járvánnyal kapcsolatos hatósági intézkedések:

 

Információkat a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo linken, illetve a Konzuli Szolgálat honlapján, a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs weboldalon talál!

A járvánnyal kapcsolatos hatósági intézkedések, valamint egyéb hiteles és naprakész információk miatt látogasson el honlapunk link-gyűjteményére, melyet a hírek menüpont alatt talál meg, vagy az alábbi linken keresztül érhet el közvetlenül: https://utinform.hu/hirek/informacio-a-jarvannyal-kapcsolatos-kozlekedesi-korlatozasokrol

 

Összeállította: Siklósi Kálmán

Vissza a hírekhez