Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

ÚTINFORM HÍREK
2021.01.24.
Összeállította: Sinkovics Szilvia

Gyorsforgalmi utak:

Az M1-es autópályán,
- a Zsámbéki pihenőben átépítik a benzinkutat. A pihenő mindkét oldalon nyitva van, de tankolni nem lehet, és a mosdót sem használhatják. Helyette a Sasfészek-tó pihenőhely, vagy az Óbarok pihenő használható.
- a Hegyeshalom felé vezető oldalon, Bicske térségében, a 37-es km-nél korábban, egy baleset következtében megrongálódott a burkolat. A leállósávot lezárták.

Főutak:

A 3-as főúton,
- Novajidránynál, a 229-es és a 232-es km között lezárták a főutat az M30-as autópálya építése miatt. A forgalmat a településen keresztül terelik, és egy ideiglenes terelőúton engedik vissza a járműveket a 3-as főútra. 
- korlátozást vezettek be Garadnánál is az M30-as építési munkálatai miatt. A főutat a 232-es és a 234-es km között lezárták, a járműveket pedig az M30-as új szakaszára terelték a garadnai körforgalomig, majd onnan a főúttal párhuzamos alsóbbrendű úton kell autózni. A terelőutat táblák is jelzik. 
- Hernádszurdok és Hidasnémeti között az M30 autópálya építése miatt teljes útlezárás van érvényben. A forgalmat terelőútra irányították. 

A 4-es főúton, Törökszentmiklós előtt, a 113-as km-nél az M4-es autóút építéséhez kapcsolódó munkák miatt sávelhúzással terelik a forgalmat. 

A 6-os főúton,
- Pécs átkelési szakaszán, a Zsolnay Vilmos utcán, a Puskin térnél lezárták a belváros felé a külső sávot, mert meghibásodott a szennyvízcsatorna alépítménye.
- Távolabb, a Rákóczi úton, a 197-es km-nél egy víznyelő akna rongálódott meg. Pécsvárad felé a külső sávot elkerítették a forgalom elől.

A 8-as főúton,
- Veszprém és a litéri elágazás között útépítés miatt lezárták a megyeszékhely felé vezető külső sávot, illetve a Budapesti úti csomópont előtt, egy rövid szakaszon, kétszer egy sávos terelőúton haladnak a járművek. 
- Veszprémben, a Dornyai Béla utca Almádi út felőli végét a körforgalom építése miatt lezárták, valamint az Almádi út a város irányából, a csomópont felé továbbra is zárva van.
A bevásárlóközpont a 8-as főútról, valamint a Dornyai utca Lóczi Lajos utca felőli végéről elérhető. A lezárás várhatóan az új csomópont megépítéséig, 2021. nyár elejéig tart. (Forrás: NIF Zrt.)
- Csákánydoroszló keleti határában, a Kemestaródfa felé vezető út kereszteződésénél átereszt újítanak fel. A 171-es km-nél útszűkület van érvényben. 
- Vasszentmihálynál, a 181-es km-nél útépítés miatt a forgalmat a főúttal párhuzamos terelőútra irányítják, ahol irányonként egy-egy sáv járható. 
- Rábafüzesnél, a 189-es km-nél csomópontot építenek, sebességkorlátozás van érvényben. 

A 10-es főúton, Neszmély település Fő utcáján korábban eltörött egy víznyomócső. A 69-es km-nél félpályás korlátozás van érvényben.

A 25-ös főúton,
- Szarvaskő belterületén, az Egri úton csatornáznak. A 25-ös és 27-es km között az aktuális munkaterületnél a fél útpályát lezárják, a váltakozó irányú forgalmat jelzőlámpa irányítja. 
- a mónosbéli elágazó közelében, a 28-as km-nél egy rövid szakaszon útszűkület van érvényben. 

A 27-es főúton, a 15-ös km-nél, a szendrőládi Bódva-hídon félpályás korlátozás van érvényben, mert a korlátot javítják. Jelzőlámpa irányít. 

Jászberénynél, a városi elkerülő út építésével kapcsolatos áruszállítás miatt időnként előfordulhat sárfelhordás a város délnyugati határában, a 31-es főúton, a 72-es és a 75-ös km között. A település északi részén, a 32-es főúton, a Monori út és a Jászárokszállásra vezető út közötti szakaszon (a 23-as és a 25-ös km között), valamint a Jászárokszállásra vezető út elején időnként szintén sárfelhordásra lehet számítani. 

A 32-es főúton, Szolnok közelében az M4-es autóúttal kapcsolatos építési munka miatt korlátozásra készüljenek. A 67-es km-nél a főutat lezárták, a forgalmat egy helyben megépített terelőúton vezetik.

Az M44-es autóút építésével kapcsolatosan, a 44-es főúton, Lakitelek közelében, a 26-os és a 29-es km között a járműveket az épülő M44-es autóút Tiszaug felé vezető oldalára terelték át, ahol irányonként egy-egy sáv járható.

A 48-as főúton,
- Debrecen és az országhatár között útépítők dolgoznak. Több szakaszon is útszűkület, illetve sebességkorlátozás van érvényben. 
- Vámospércs és Nyírábrány, illetve az országhatár közötti szakaszon földmunkákat végeznek, mindkét oldalon útszűkület mellett halad a forgalom. Alkalmanként félpályás lezárásra és jelzőőrös irányításra is számítani lehet. 
- Debrecen és Vámospércs között, fakivágás és árokrendezés miatt napközben mindkét oldalon forgalomkorlátozás várható.

Baján átépítik az 51-es és az 55-ös főút kereszteződését. A körforgalmi csomópont kialakítása miatt mindkét főúton korlátozásra készüljenek! A megváltozott forgalmi rend miatt torlódások lehetnek a környéken. 

A 61-es főúton, Pincehely belterületén, a 43-as km-nél lévő Kapos-hídon, a korábbi súlykorlátozást feloldották így a teherautóknak már nem kell az M7-es autópálya felé kerülni. A félpályás lezárás és a jelzőlámpás irányítás továbbra is érvényben van. 

A 64-es főúton, Simontornyán, az Igari úton csőtörés miatt bontották fel a burkolatot. Útszűkület és sebességkorlátozás mellett halad a forgalom. 

A 71-es főúton, Keszthely térségében, a 116-os km-nél építési munkák miatt a fél útpályát lezárták, jelzőlámpa irányít. 

A 83-as főúton, Tétszentkút közelében, a 48-as km-nél, útépítés miatt a hónap végéig mindkét oldalon sávlezárásra lehet számítani. 

A 84-es főúton, Uzsa és Sümeg között - vadászat miatt - a hónap végéig több szakaszon vadveszélyt jelző táblákat helyeztek ki, figyelmesen vezessenek! 

A 86-os főúton,
- Zalalövő déli elkerülő szakszán korábban megcsúszott az út melletti rézsű. A 29-es és a 30-as km között útszűkület mellett haladhatnak a járművek, és előzni is tilos a szakaszon. 
- Körmend közelében még tart az útlezárás az 53-as km-nél. A forgalmat a főúttal párhuzamosan megépített terelőúton vezetik.

A 117-es főúton, Tát közelében kivágják a közlekedésre veszélyes fákat. A 12-es km-nél munkaidőben útszűkület mellett dolgoznak, de esetenként a fél útpályát lezárják. 

A 211-es főúton, Salgótarján átkelési szakaszán, az 1-es km közelében vízvezetéket javítanak, a városközpont felé haladók útszűkületre készüljenek!
 
A 402-es főúton, Szolnok átkelési szakaszán a József Attila úton, a 32-es főúti csomópontnál vízvezetéket javítanak. A kétszer két sávos szakaszon, mindkét irányban lezárták a külső sávot. 

A 441-es főúton,
- Nagykőrösön, a Ceglédi úton közművezetéket kötnek be. Cegléd felé a 15-ös km-nél felbontották a burkolatot, útszűkületen kell áthajtani. 
- Cegléd és Katonatelep között az út melletti növényzetet gondozzák. Hétvégén nem dolgoznak, de hétfőtől munkaidőben ismét útszűkület követel figyelmet. 

Dombóváron, a 611-es főút városi szakaszán a Teleki utcában, a Rákóczi utca torkolatánál megsüllyedt a jobbra kanyarodó sáv egy része, melyet elkerítettek a forgalom elől.

Alsóbbrendű utak:

Pest megyében, Dabasnál az Örkényi úton a Venyige utcánál gázvezeték építés miatt útszűkületre készüljenek. 

Győr-Moson-Sopron megyében, Mosonmagyaróváron a Máriakálnokra vezető úton a Rév utcában az útpadkát építik. Egy közel 1 km-es szakaszon útszűkület követel figyelmet.

Heves megyében, a Szurdokpüspöki és a 21-es főút közötti úton, a Zagyva hídon javítási munkák miatt útszűkületen kell áthajtani.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében,
- Miskolcon, a Kistokajra vezető út csomópontjában új hidat építenek, emiatt a forgalmat önkormányzati utakra, illetve a 3-as főút átkelési szakaszára terelik.
- Bükkmogyorósdnál, a Szilvásváradra vezető Akácos úton, a 15-ös km-nél lévő Mogyorós-patak hídján építési munkák miatt a fél útpályát zárva tartják. 
- a 3-as főút mellett, a Méra és Szalaszend közötti útszakaszon az M30 autópálya építése kapcsán félpályás korlátozás és jelzőlámpás irányítás van érvényben.
Hajdú-Bihar megyében, a Debrecen és a Balmazújváros közötti úton csapadékvíz elvezető csatornát építenek. A nagymacsi elágazás közelében a 35-ös km-nél útszűkület van érvényben.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Lakitelek és Tiszakürt között, az M44-es gyorsforgalmi út építése kapcsán a Tiszakürtre vezető Petőfi utca legelejét lezárták, így Tiszakürt település a 44-es főút felől jelenleg csak a Táncsics Mihály utcán át közelíthető meg.

A Tolna megyei Pálfán a Teleki utcában a Petőfi utcai kereszteződésnél beszakadt egy aknafedlap. Az 5-ös km-nél útszűkület követel figyelmet. 

Vas megyében, a településeken átvezető szakaszokon, a jelzőlámpás csomópontokban már este 8 órától sárga villogóra állítják át a lámpákat, a kijárási korlátozásokra való tekintettel. Figyelmesen vezessenek a megváltozott forgalmi rend miatt!

Kompok:

A balatoni komp a téli menetrend szerint Szántódrévből 7.00-tól 17.00-ig, Tihanyrévből 7.15-től 17.15-ig szállítja a járműveket, óránként.
  (Forrás: Balatoni Hajózási Zrt.)

A folyami kompok napkeltétől napnyugtáig járnak, óránként.

A Tisza felső szakaszán, Balsa és Kenézlő között, jégzajlás miatt szünetel a kompátkelés. Tiszalök és Tiszatardos között a komp újra jár. A Tiszadob és Tiszalúc közötti pontonhidat még december végén elbontották. Most a komp biztosítja az átkelést, napkeltétől napnyugtáig, ameddig az vízállás és az időjárás ezt lehetővé teszi.
A folyó középső szakaszán Vezseny és Tiszaföldvár között a kompjárat bizonytalan ideig szünetel. Nagyrév és Tiszabög között viszont újra jár a komp.
Az alsó szakaszon a Csongrád és Csépa közötti pontonhidat is elbontották, a komp viszont reggel 7-től délután 4-ig jár.

Kamionstop:

A kamiontilalom, ezen a hétvégén (január 23-24.) ma 22.00-ig tiltja a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek közlekedését a hazai utakon.
A nemzetközi forgalomban közlekedő, legalább 7-es (Euro 3-as) környezetvédelmi besorolású tehergépjárművekre nem vonatkozik a tiltás.

Határinformációk / járvánnyal kapcsolatos hatósági intézkedések:

Információkat a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo linken, illetve a Konzuli Szolgálat honlapján, a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs weboldalon talál!

Vissza a hírekhez