Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

Útinform hírek

2019.12.16-án

Összeállította: Horváth Zsolt

Az M1-es autópályán,
- a 123-as km-nél a Rába-híd dilatációs szerkezetét javítják. A munkavégzés ideje alatt, ma este 9 órától, holnap, kedd reggel 5 óráig a Hegyeshalom felé vezető oldalt a 83-as főúti csomópontnál lezárják. A járműveket a 123-as jelű kijáratnál Győrön keresztül terelik el a 83-as – 821-es – 1-es főút – 85-ös főút útvonalon. Az M1-es autópályára visszatérni pedig a 85-ös főútról a vasúti felüljáró után, a körforgalmú csomópontnál lehetséges.
- a 135-ös km-nél lévő Börcs pihenőt mindkét oldalon még zárva tartják. A közelben a 144-es Lébény pihenő vagy a 119-es km-nél lévő Arrabona pihenőhely elérhető.

Az M5-ös autópályán,
- napközben a védőkorlátokat javítják. Reggel 7 és 9 óra között Kecskemét térségében dolgoznak, a főváros felé vezető oldalon. A 83-as km-nél a belső sávot lezárják. A délelőtti órákban pedig kicsit távolabb, Kecskemét és Kiskunfélegyháza között folytatják a munkát. De már az ellenkező oldalon, Röszke felé a 98-as km-nél a belső sávot kerítik majd el a járművek elől.  (12.16-án)
- a 90-es km-nél a Kecskemét-dél csomópontot megnyitották, így az 54-es főút csatlakozásánál már valamennyi csomóponti ág használható.
  (Forrás: A-WAY ITE Autópálya Zrt.)

Az M7-es autópályán a balatonvilágosi csomópont közelében elkészült a 710-es főút új csatlakozó csomópontja. A főváros irányából érkezőknek fontos információ, hogy Enying, Balatonvilágos és Balatonakarattya felé mostantól 1,5 km-rel korábban kell letérni az autópályáról, vagyis a lehajtóágak csak a párhuzamosan futó, úgynevezett elosztó pályáról érhetők el. Akik ezt elvétik, már nem tudnak letérni a megszokott helyen, így csak tovább haladva, a 98-as jelű Siófok-kelet csomópontban tudnak visszafordulni.
- a 175-ös km-nél lévő holládi csomópontban kerékpárhidat építenek. A munkaterületnél a belső sávot mindkét oldalon még zárva tartják.

Az M30-as autópályán, Miskolcnál az M3-as autópálya felé a 29-es és a 28-as km között a híd dilatációs szerkezetét javítják. A belső sávot lezárták.

Az M0-s autóút déli szakaszán,
- az M1-es autópálya felé a Hárosi Duna-hídtól Nagytétényig, a 15-ös és a 11-es km között, illetve a Csepeli pihenőnél a 19-es km környékén a már felújított új szakaszon halad a forgalom.
- A 6-os főúti csomópont korábban zárva tartott ágát az M1-es autópálya felé megnyitották.
- Dunaharaszti és a Hárosi Duna-híd között továbbra is zárva tartják az M1-es autópálya felé vezető oldalt, a járművek sávelhúzással az ellenkező oldalon, irányonként két sávot használhatnak.
- A 16-os km-nél fekvő halászteleki kijárat továbbra is zárva van, így az M5-ös felől érkezők a Csepel-szigetre csak Szigetszentmiklósnál, a 19-es km-nél lévő kijáratnál tudnak kihajtani.
- A 6-os főúti csomópontnál az M5-ös autópálya felé közlekedők a 14-es km-nél a lehajtásnál csak a főváros felé tudnak kanyarodni, Érd felé még nem, ezért célszerű már az M6-os autópálya csomópontjánál lehajtani.

Az M1-es autópálya és a rajkai átkelő közötti M15-ös autóúton,
- a 2-es km-nél lévő 1-es főúti csomópontban az M1-es autópálya felé továbbra is zárva tartják a le- és a felhajtó ágat. A javasolt terelőutakat sárga táblák jelzik. A Rajka felé vezető oldalon a le- és a felhajtó ág is nyitva van.
- a 14-es km-nél, a rajkai csomópontban viszont befejeződtek az átépítési munkák, így Rajka felől újra fel lehet hajtani az M15-ös autóútra, az M1-es autópálya felé.

Befejeződött az M70-es autóút átépítése, melyet már átadtak a forgalomnak, így az mostantól autópályaként működik és teremt biztonságos közlekedési útvonalat az M7-es autópálya és a magyar-szlovén határ között.

Az 1-es főúton, Győrött a Szent István úton, a Városház térnél egy épület felújítása miatt útszűkület van érvényben, a forgalmat sávelhúzással terelik.

A 3-as főúton,
- a 30-as km-nél vasúti pályarekonstrukció miatt kell forgalomkorlátozásra készülni Gödöllőn, a Szabadság úton.
- A 229-es és a 230-as km között lezárták a főutat Novajidránynál, az M30-as autópálya építése miatt. A forgalmat a településen keresztül terelik, és egy ideiglenes terelőúton engedik vissza a járműveket a 3-as főútra.

A 4-es főúton,
- Üllő elkerülő szakaszán a 25-ös és a 27-es km között portáltáblát telepítenek, mindkét irányban sávlezárás van érvényben.
- Abony elkerülő szakaszán a 77-es km-nél építési munka miatt mindkét irányban sávlezárás van érvényben. A 401-es főúti csomópontban a Szolnok felől érkezők nem tudnak Abony, illetve Cegléd felé lekanyarodni.
- Abonynál a 79-es és a 84-es km között a forgalmat az építés alatt álló M4-re terelték, ahol szembejövő (kétirányú) forgalom van érvényben.

Az 5-ös főúton,
- Dabas északi határában a 35-ös km-nél építési munkákat végeznek. Útszűkület és sebességkorlátozás követel figyelmet.
- Szegeden a 168-as km-nél felújítják a villamospályát. Mindkét oldalon sávlezárás mellett dolgoznak.

A 6-os főúton,
- Dunakömlőd és Paks között, a 107-es km-nél, ahol korábban megcsúszott az út menti löszfal, már nincs sávlezárás, csak útszűkület és 70 km/h-s sebesség korlátozás van érvényben!
- Darány átkelési szakaszán az úttartozékokat javítják, a 250-es km-nél a fél útpályát lezárták. 
- Pécsett a Zsolnay Vilmos utcán meghibásodott korábban egy csatorna aknafedlap. A 195-ös km-nél útszűkület van érvényben.

A 8-as főúton, az osztrák határ közelében a rábafüzesi átkelő előtt Gasztonynál, Rönöknél , valamint Jakabházánál az M8-as gyorsforgalmi út építéséhez szükséges szállítási munkálatok miatt útszűkületen kell áthaladni. A szállítások alkalmával időnként jelzőőrök irányítják a forgalmat.

A 10-es főúton,
- Ürömnél a 11-es km-nél útszűkületen kell áthajtani, mert gyalogosátkelőhelyet és járdát építenek.
- Pilisvörösváron a Hősök terén a 18-as km-nél gázvezetéket javítanak, útszűkület mellett halad a forgalom.
- Dunaalmáson közműépítési munkákat végeznek. A 70-es és a 71-es km között, az Almási utcai szakaszon félpályás lezárásra és jelzőlámpás forgalomirányításra készüljenek!

Félpályás útlezárás mellett javítják a magyar-szlovák határnál a Medvei Duna-hidat. A 14-es főút 12-es km-énél jelzőlámpa szabályozza a forgalmat.

A 24-es főúton, Sirok és Egerbakta között felújítási munkák miatt a 42-es és a 48-as km között a fél útpályát lezárták. Napközben jelzőőrök irányítják a forgalmat.

A 27-es főúton, a 15-ös km-nél a szendrőládi Bódva-hidat javítják. Félpályás lezárás mellett dolgoznak.

A 32-es főúton, Jászfényszaru és Jászberény között útépítők dolgoznak a 10-es és 25-ös km között. Több szakaszon is félpályás lezárás és jelzőlámpás forgalomirányítás van érvényben. 

A 37-es főúton, Gesztelynél a Hernád-híd dilatációs szerkezetét javítják. A 7-es km-nél a Szerencs felé vezető oldalon a külső sávot lezárták.

A 44-es és a 47-es főút közös szakaszán, Békéscsaba keleti elkerülőjén megváltozott a forgalmi rend a vasút mellett. Az M44-es építése miatt a járműveket egy ideiglenes terelőúton, illetve egy körforgalmú csomóponton keresztül vezetik el.

A 48-as főúton, Debrecen és Vámospércs, továbbá Vámospércs és az országhatár között útépítők dolgoznak. Helyenként félpályás lezárásra kell számítani.

Az 51-es főúton,
- Dunaharasztinál az M0-s csatlakozása előtt megváltozott a forgalmi rend. Az Északi iparterületnél a 15-ös km közelében a forgalmi sávok közé beton terelőfalat helyeztek ki, a balesetek megelőzése érdekében. Az M0-s autóút felől érkezők a Puskás Tivadar utcánál nem tudnak balra kanyarodni, tovább kell haladni a következő, Gábor Áron utcai körforgalomig, ott lehet majd visszafordulni. Az ipartelepről pedig nem lehet közvetlenül balra kihajtani Baja felé, helyette az M0-s autóút felé kell kanyarodni, és az első körforgalomnál lehet visszafordulni. 
- Csátalja és Dávod között napközben az út menti növényzetet gondozzák. A 180-as km-nél munkaidőben a fél útpályát lezárják.

Az 54-es főúton,
- az M5-ös autópálya csatlakozásánál befejezték az átépítési munkát. Az új körforgalmú csomópontok is elkészültek, így feloldották a forgalomkorlátozásokat az M5-ös autópálya csomópontjánál. Az M5 autópályánál két, a teljes szakaszon az autópálya és az 5-ös főút között további 3 ún. turbó körforgalom épült meg. Az M5-ös autópálya a város irányából az 541-es. főút (Halasi úti) és a Búzakalász utcai körforgalmakon keresztül ismét közvetlenül megközelíthető. Az 54-es főúton az útirányjelző-tábla rendszer kiépítéséig, illetve az útburkolati jelek felfestéséig a közlekedőknek sebességkorlátozásra kell számítani!
- Császártöltés belterületén kerékpárutat építenek. A 72-es km-nél félpályás útlezárás van érvényben.

Az 55-ös főúton Baján, a városon átvezető szakaszon a körforgalom és a Türr István híd között napközben összeszedik a szemetet. Reggel fél 8 és délután 3 óra között az aktuális munkaterületnél útszűkület lesz érvényben.

A 61-es főúton, Pincehely belterületén a Kapos-hídon, annak jelenlegi műszaki állapota miatt, csak egy nyomon, váltakozó irányban halad a forgalom, melyet jelzőlámpa szabályoz.
A hídon 16 tonnás súlykorlátozást van érvényben, így az ennél nehezebb össztömegű járműveknek terelőutat jelöltek ki az M7-es autópálya felé.

A 67-es főút, Somogyaszaló és Mernye közötti új, korszerűsített szakaszát már átadták a forgalomnak.

A 71-es főúton, Gyenesdiáson a 101-es km-nél útépítés miatt a fél útpályát lezárták.

A 72-es főúton, Litér belterületén, a 4-es km-nél építési munka miatt december közepéig a fél útpályát lezárták.

A 76-os főúton, Alsónemesapáti térségében az 50-es km-nél sávzárásra kell számítani, mert a burkolatot javítják. Egy rövid szakaszon a forgalmat helyben kiépített terelőútra irányítják. 

A 83-as főúton, Takácsi belterületén a 37-es km-nél vízvezetéket kötnek be. Mindkét irányban útszűkület mellet dolgoznak.

December elejétől 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be a 84-es főúton a 128-as km-től a Sopron-országhatárig, illetve a Kópháza-országhatárra vezető 861-es főúton. Kerülni Hegyeshalom, illetve Kőszeg felé lehet!

Debrecen északi határában a 471-es főutat négysávossá bővítik. A 3-as km-nél a már megépült szakaszon, az új pályán haladhatnak a járművek. A 6-os és a 7-es km között egy sávon, irányonként váltakozva engedik el a járműveket. 

Zalaegerszegen, a 762-es főút 57-es km-énél közműépítés miatt félpályás útlezárást vezettek be, jelzőlámpa irányítja a forgalmat. A kereszteződésben a munkavégzés időtartama alatt a közúti jelzőlámpák sárgán villognak.

Továbbra is zárva tartják a Bicske és Mány közötti út egy részét a Csabdi-halastónál, mert felújítják a Szent László-patak hídját. A forgalmat a bicskei 1-es főúti körforgalmú csomópont után a bevásárló központ melletti Csabdi útra irányítják, majd az M1-es autópályával párhuzamos terelőúton vezetik, amit sárga táblák is jeleznek. A Zsámbék felől érkezőket is erre a terelőútra irányítják.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Halmaj és Kázsmárk közötti úton, a halmaji körforgalomnál az épülő híd gerendáinak beemelését végzik. Az utat emiatt időszakosan lezárják, a forgalmat pedig napközben alkalmanként max. 15 percre megállítják.

Karcag belterületén, a Széchenyi István sugárúton korábban beszakadt a burkolat. A helyreállítás idejéig az utat lezárták, a forgalmat helyben terelik el.

Az M44-es építéséhez kapcsolódó munkák miatt a Murony felé tartó bekötőutat továbbra is zárva tartják, a forgalmat pedig egy helyben megépített terelőúton vezetik.

Debrecen határában a Hajdúszovátra vezető út elején lezárták a vasúti átjárót. A Hajdúszovát felől érkezőket Ebes felé terelik.

Sümeg belterületén a Kossuth Lajos utca és az Árpád utca találkozásánál körforgalmat építenek, ezért a 17-es km-nél lezárták a kereszteződést. Kerülni a sárga táblákkal kijelölt önkormányzati utakon lehet.

A Fertőrákos és az országhatár közötti úton még tartanak a felújítási munkák. Fontos változás, hogy az eddig lezárt útszakaszt időszakosan megnyitották. Munkaidőn kívül engedélyezett rajta a közlekedés, tehát hétfőtől szombatig, már csak reggel 8 és délután 5 óra között lesz zárva az útszakasz. Ez idő alatt Sopron felé lehet kerülni. Vasárnap nincs korlátozás.
(Forrás: NIF Nemzeti Infrastuktúra Fejlesztó Zrt.)

Az M85-ös gyorsforgalmi út építése miatt a 84-es főútról a Peresztegre vezető utat lezárták. Kerülni Nagycenk felé lehetséges.
Ugyancsak az M85-ös gyorsforgalmi út építéséhez kapcsolódóan lezárták Vitnyéden a 85-ös főút csomópontjától lezárták a Hövejre vezető utat. Kapuvár felé lehet kerülni.

A balatoni komp már a téli menetrend szerint közlekedik. Szántódrévből 7.00-tól 17.00-ig jár, Tihanyrévből pedig 7.15 perctől 17.15 percig, óránként szállítja a járműveket.

A Tisza felső szakaszán Tiszadob és Tiszalúc között a pontonhíd már csak jövő tavasszal üzemel, helyette a kompot használhatják.
Az alsó szakaszon Csongrád és Csépa között ma bontják el a pontonhidat. Így reggel 7 és 15 óra között a forgalom szünetel. Kerülni a 451-es főúti Tisza híd felé lehet. A bontás után, holnaptól a komp szállítja majd a járműveket, 7-16 óra között.

A kamiontilalom ezen a hétvégén (december 21-22.) szombaton 22 órától vasárnap 22 óráig lesz érvényben.
A legalább 7-es (Euro 3-as) környezetvédelmi besorolású gépjárművek nemzetközi forgalmára érvényes téli tilalmi mentessége november 4-től jövő év márciusáig tart.

Vissza a hírekhez