Nő a forgalombiztonság a megújult 6219-es jelű Dunaújváros-Sárbogárd összekötő úton

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül országosan több mint 526 kilométernyi út teljes körű felújítását indította el. A program keretében Fejér megyében a 6219-es jelű út 14,5 kilométeres szakasza teljeskörűen megújult. Az összekötő út felújítása a TOP-1.3.1-16-FE1-2017-00001 azonosítószámú, „Közlekedésfejlesztés Fejér megyében II.” elnevezésű projekt egyik eleme. A projekt a 6219-es jelű úton túl további megyei felújítást is magába foglal, melyeket a társaság 3,148 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével valósít meg. A térségben a Komplex Útfelújítási Program keretében megújult a 63-as főút 3 kilométeres szakasza is.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként 14,5 kilométeren újult meg a 6219-es jelű Dunaújváros-Sárbogárd összekötő út. A projekt a TOP-1.3.1-16 kódszámú, Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés című felhívás keretében valósult meg. A projekthez kapcsolódóan a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező mintegy nettó 1,3 milliárd forintból valósította meg a beruházást. A Komplex Útfelújítási Program keretében a 63-as főút 3 kilométeres szakasza nettó 520 millió forintból újulhatott meg.

A 6219-es jelű Dunaújváros-Sárbogárd összekötő út 10+587 és 25+179-es kilométerszelvények közötti, Mezőfalvától Sárbogárdig tartó szakaszának felújítása során a kivitelező új kötőréteget és kopóréteget épített, a kis sugarú íveket átépítették és Mezőfalva település Sárbogárd felőli végén forgalomcsillapító sziget is épült. Megújították továbbá a vízelvezető rendszert, kitisztították az árkokat és átereszeket, az elhasználódott KRESZ táblákat cserélték, valamint eddig nem alkalmazott burkolati jeleket, harántcsíkozást festettek fel. A 63-as főút sárbogárdi Vágóhíd utcától a Sport utcáig terjedő szakasza újult meg. A szakaszon a szegélyeket kicserélték és a szegélyek mellett mindkét oldalon kerékpársávot festettek fel. A szakaszon továbbá új kötő- és kopóréteg épült és a szakaszon található 10 autóbusz megállóhely is megújult. A szegély melletti víznyelő rácsokat új, sík rácsra cserélték, mely a kerékpárosok szempontjából is biztonságos közlekedést tesz lehetővé.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében országosan 2018-ban több mint 526 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indult el. Ebből Fejér megyében 2018-ban mintegy 13,263 kilométernyi út, 2019-ben 13,658 kilométernyi út megújult és 2020-ban közel 28 kilométernyi út felújítása valósulhat meg európai uniós forrásból. A programról bővebb információt a www.kozut.hu oldalon olvashatnak.

A felújított utak ünnepélyes átadásán Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Varga Gábor, térségi országgyűlési képviselő és dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos mondott avató beszédet. A beruházás részleteit Hesz Gábor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. fejlesztési és felújítási igazgatója ismertette.

 

Vissza a hírekhez